Fiskeredskap, fiskeplasser og båt/motor eller kano
Det er i hovedsak i Store Korssjøen, som er 7 km lang og drøyt 8 kvadratkilometer stor, ligger 759 m.o.h. Tradisjonelt er det fiske fra båt, gjerne med oter og sluk og marklokker. Etter hvert har det kommet en del trollingspesialister med Mjøs-utstyr; er usikker på hvor langt jeg skal strekke meg mht sånt tungt fiske. Moro at folk får en femkilosrugg nå og da, men det har hendt at noen har reist med vel mange…. Mht stangfiske fra land så har særlig fluestang på harr vært bra, og harr opptil halvannen kilo forekommer. Og ørreten går jo ofte nær land, og også fra båt pleier jeg å dra sluk sånn 80-90 m fra land (for å få plass til en flueoter mot land fra båten). Snittstørrelsen på ørreten vi får på krok vil jeg si er rundt kiloen; i den forstand at det er like mange under en kilo som over (det er vel egentlig ikke middelvekt men ”median”). Får sjelden ørret under 3-400g, og sjelden over 3 kg. Ørreten i Korssjøen er offisielt regnet (DN & Co) som en av landets 8 mest verneverdige storørretstammer. Røya er småvokst; snitt 200g, og den er pelagisk, dvs du får den ikke fra land; den går utpå sjøen – og i dypet. Tar på flue, spinner, marklokker. Med ABUs Konvoi (Convoy?) marklokker får du både røye og storaure midt utpå sjøen. Obligatorisk redskap.
Foruten Korssjøen, så er det et par tjønner i fjellet, ca en time å gå fra båtplass, som det er ørret i. Småfisk for det meste.
Ellers er det en utrolig artig utflukt med båt å kjøre et par km ut av sjøen opp i en rolig, svingete bekk ("Krokbekken"; kjørbar med motor) hvor du ender i et lite vann (”Stortjønna”, ca 1,2 km lang) med kjempegjedder og gigantabbor (14 kg, resp 2,1 kg for ikke lenge siden). Her var det også bra med harr, men de er nok blitt langt færre av åpenbare årsaker. Ofte biter fisken her selv om røya og auren i sjøen ikke er i bettet. Disse predatorene streifer også ut i sjøen, og samspiller med ”edelfiskbestanden”, og du kan få dem på kroken også i sjøen.
Utenom vår eiendom har du muligheter i Håelva (renner fra Femundens nordende til Glomma i Røros sentrum) som er populær blant kanopadlere og fluefiskere (harr og aure); her kjøper du fiskekort på Røros, eller av private grunneiere. Min nabo og tremenning som bor 7 km fra oss har en bra strekning i Håelva (det er litt sammensatt og rotete med kortregime i Håelva), og han har også 7 mindre fiskevann på sin eiendom, som strekker seg mot vår, dvs. ca 4-5 km med bil fra oss. I disse vanna er det røye i det største, ellers mest ørret.
Vi tillater ikke bruk av egen båt eller kano, forresten. Fiskesykdomsfrykt er noe av forklaringen. Vi kan jo ikke nekte privatpersoner å sette ut båt uten motor eller kano, men vi selger ikke fiskekort til dem… Makta rår, sa kjærringa, hu vaska golvet med katta...
Båt uten motor er inkludert i prisen for hytta. Du kan bruke egen motor (max 10 hk), eller leie av oss. Vi leier også ut båt for dagsturer
Brigt olav wie
Hei, jeg har et tysk par jeg kjenner som gjerne har lyst å kommenå leie båt å fiske hos dere!’ Fint om du sender meg en mail med et mobil nr jeg kan gi de så de kan ringe på. Mvh Brigt
Leif Reidar Solem
Hei Ivar
Er det mulig og leie kun robåt inkl dags kort ?
Hvis ja hva er prisen
Og er det ledig førstkommende lørdag ?
Ivar Korssjøen
Røtjønnan ligger ikke på min eiendom. Kontakt Gerd Elin Sevatdal. Tror de bare selger kort til dem som leier hus/hytte
Sverre
Hei. Selger dere fiskekort til en tobarns-familie som ønsker å prøve fiskelykken i Røtjønnan? I så fall, hvordan går vi fram for å kjøpe det?
Ivar
ANDRE vann......
Sånt svarer jeg ikke på..
Kenneth
Ligger det noen andre bra Røyevann i nærheten evt?